SKIN AND HAIR CARE FOR GIRLS

SKIN AND HAIR CARE FOR GIRLS

Skin and Hair Care for Girls

1.Monster Zit
Problem: The big dance is hours away, and you’ve got an erupting volcano on your nose.
Solution:
Don’t pop! Picking at a pimple will only make it more glaring.
Wash with a gentle cleanser and use a benzoyl peroxide or salicylic acid cream.

2.Peeling Skin
Problem: You meant to get a tan, but you burned instead. Now your skin is red and peeling.
Solution:
A moisturizer containing aloe may help ease the pain and make your flaking skin less noticeable.

3.Hairy Arms
Problem: Your arms look like your mom’s fur rug!
Solution:
First, ask your mom or aunt whether you truly have too much arm hair.
Teens can obsess about body features that others consider quite normal.
If you still want to take action, try a depilatory, which removes hair with chemicals.

4.Freckle Face
Problem: The freckles dotting your nose make you look so cute — just like a little kid.
Solution:
To prevent new (and darker!) freckles, always wear sunscreen.
For a quick and easy fix, try a concealer.
Freckles should fade as you get older.

5.Frizzy Hair
Problem: The humidity rises, and you look like you stuck your finger in an electric socket.
Solution:
If you don’t like the look, you can tame the frizzies with a moisturizing shampoo and conditioner.

6.Splotchy Skin
Problem: It’s picture day, and your red, splotchy face is nowhere near photo ready!
Solution:
You can smooth uneven skin tone with a noncomedogenic concealer.
Or for a lighter touch, try a tinted moisturizer.

7.Cracked Lips
Problem: He’s going in for the big first kiss when your dry, chapped lips stop him in his tracks.
Solution:
Don’t lick your lips. Instead of adding moisture, it will dry them out even more.
Drink eight glasses of water a day to keep your whole body hydrated.
Protect your most kissable asset with a layer of fragrance-free lip balm containing sunscreen and moisture-rich ingredients like beeswax, lanolin, or petrolatum.
Don’t share lip balm since it’s a good way to spread cold sore viruses and more.

8.Cold Sore
Problem: Your friend leans in and asks, “What’s that thing on your lip?” You’re horrified.
Solution:
That red, blistery bump on your lip is a cold sore, caused by the herpes simplex virus 1.

9.Unibrow
Problem: You feel like there’s a big furry caterpillar stuck in the middle of your face.
Solution:
Plucking is an easy, precise way to get rid of overgrown eyebrows.

10.Oily Skin
Problem: Your skin is so shiny it looks like you coated it in baby oil.
Solution:
Don’t scrub your skin — it will only lead to more oil production and breakouts.
Wash with a gentle cleanser every day and exfoliate twice a week.
To control greasiness, use an oil-free moisturizer and water-based makeup labeled “noncomedogenic,” meaning that it won’t clog pores.
You can use blotting papers to rid your skin of excess oil.

11.Cracked, Ugly Feet
Problem: It’s sandal season but you’re still in sneakers.
You don’t want anyone to see your dry, cracked heels.
Solution:
Your hand moisturizer may not be enough to heal scaly feet.
Try this overnight treatment:
Before bed, smear your feet with a thick cream containing glycerin.
Put on cotton socks and leave the cream on your feet while you sleep.
You can seek stronger treatment through a dermatologist.

12.Dry Skin
Problem: Your once healthy, glowing skin is now rough, scaly, and itchy.
Solution:
Turn down the heat! Hot water can rob your skin of the essential oils that keep it moisturized.
Keep showers short. Use a gentle, fragrance-free cleanser and don’t scrub.
After your shower, rub on an ointment or cream moisturizer that contains urea or lactic acid, which will help your skin hold water and stay moist.

13.Hairy Legs
Problem: You shave, and the next day thick, dark hair is sprouting up again!
Solution:
To keep hair off for longer, try waxing.
It hurts a little and can irritate the skin, but it lasts up to six weeks.
Be careful: Hot wax can cause burns if not used properly.
You have to grow out your hair at least a quarter inch before you wax, so prepare to wear jeans.
Try room temperature wax.

14.The Pits!
Problem: You can’t raise your hand in class because everyone will see the ugly wet stains under your arms!
Solution:
An antiperspirant will plug up your sweat ducts and stop some of that embarrassing wetness.
Choose a product that includes deodorant to prevent your sweat from stinking, too.
Apply it in the morning after you get showered and your skin has dried.
But remember, sweating is an important body function to help you cool down when you’re hot.

15.Warts
Problem: You want to wear gloves — in July — to cover that ugly wart on your finger.
Solution:
Warts may not be attractive, but they’re also not dangerous.
And most will go away in time. If you’re short on patience, over-the-counter treatments are available.

16.Dandruff

17.Split Ends
18.Greasy Hair
19.Facial Moles
20. Beauty Fixes

[optin-cat id=7010]